Tudja Ön, hogy honnan származik a “Pálinkás Jó Reggelt!” köszönésünk?

2009. augusztus 10. KATEGÓRIA: Kultusz, Pálinkapercek

Kinyomtatom     Továbbküldöm

Tudja Ön, hogy honnan származik a “Pálinkás Jó Reggelt!” köszönésünk?Esetleg milyen alkalomkor isszák az emberek a pálinkát? Ez az ital soha nem volt a részeges emberek itala, hanem mindig is a minőséget képviselte, egyedülálló a világban. Ez a miénk, magyaroké! Az emberek pálinkafogyasztási szokásai két csoportba oszthatók. Az egyik csoport, a mindennapi pálinkafogyasztás csoportja, a másik pedig az ünnepi pálinkafogyasztás.

 

A magyar éttermek körében, a jobb helyeken megfigyelhető, hogy étkezés előtt, vagy után pálinkát ajánl a pincér, ugyanis nagyon jó aperitiv és digesztív hatása van. Ami még különlegesebbé teszi ezt, hogy nagyon sok fajta pálinka létezik, így sok étel elfogyasztása előtt, vagy után fel lehet szolgálni. A disznóvágásnál is elkerülhetetlen a pálinka. Mielőtt levágták a malacot, mindig ittak egy erre a célra készült pálinkát. Ez a “Disznótoros pálinka”.

 

Pálinkás Jó Reggelt!

Biztosan sokan hallották már ezt a köszönést. Honnan származik ez az üdvözlés? Minden reggel, munka előtt az emberek megittam egy kupicányi pálinkát. Ezzel indították a napot. A köszönés a fizikai munkát végző emberek körében volt népszerű. A kereskedők, üzletemberek a sikeres megbeszélés, üzletkötés után ittak pálinkát, mintegy megpecsételve annak létrejöttét. Ezért is hívták „áldomás pálinkának”.Tudja Ön, hogy honnan származik a “Pálinkás Jó Reggelt!” köszönésünk?Ha valaki beteg, az idős emberek mindig azt tanácsolják, hogy inni kell egy kis pálinkát és nem lesz semmi baj. Igaz ez a gyomorrontásra is. Pokol-pálinkának nevezték, általában szilvából készült.  Az aratópálinkát pedig az aratás megkezdése előtt fogyasztották. A pálinka fogyasztása az ünnepek alatt is megkerülhetetlen.

 

Ma is előszeretettel isszák az emberek például esküvőkön, lagziban a „mennyegző pálinkát” Gyerekszületésnél a család régen fogott egy üveg pálinkát és eltette. Ezt az üveget 18 évvel később bontották fel, vagy a gyerek esküvőjén. Örömpálinkának hívták.

 

A keresztelő alkalmával sem maradhatott el az a tény, hogy megbontanak egy üveg pálinkát. Ilyenkor az anya egészségére koccintottak. A „Boldogasszony pálinka, vagy Boldogasszony pohara” is egyfajta áldomáspálinka volt. Legényavatáskor az avatópálinkát itták, halotti torok alkalmával pedig a siratópálinkát.


Kapcsolódó cikkek:

Szóljon hozzá Ön is!

Érdekesnek találta cikkünket? Írja meg véleményét, kíváncsiak vagyunk rá!