Az illatos pálinkák mestere: Bestillo

2009. október 19. KATEGÓRIA: Pálinkapercek

Kinyomtatom     Továbbküldöm

bestilloKulturális gazdagsága miatt eddig is érdemes volt nagy kirándulásokat tenni Boldogkőváraljára. Mostanság eggyel több okunk lehet odalátogatni, 2005-től ugyanis itt működik az ország egyik legjobb pálinkafőzdéje. Bemutatjuk a Bestillót, illetve azt is eláruljuk, mely termékeiket érdemes mindenképpen megkóstolni.

 

 

Boldogkőváralja eredetileg Bodókőváralja névre hallgatott, nevét arról a szikláról kapta (Bodókő) amelyen a romjaiban is impozáns vár áll. A várat a tatárjárás után építették, 1282-ben említik először oklevelek Castrum Boldua néven, az erődítmény kilincsét később nemesi családok adták egymás kezébe.
 

Balassi Bálint, aki többször is megfordult a várban, állítólag itt írta “Borivóknak való” című versét. Itt volt káplán a “magyar Luther”, Dévai Bíró Mátyás, a reformáció kiemelkedő alakja, a közelben, a Cserák-hegyen ma is ott áll Angyal Bandi, a híres betyár kunyhója. A faluban található az 1768-ban épült Péchy-Zichy kastély, barokk kertjében számtalan növényritkasággal.
 

Szóval a tartalmas kirándulásra feltehetjük a pontot a Bestillóval. A céget 2003-ban két fiatal házaspár alapította azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a pálinka renoméját visszaállítsák. 2005-ben bérfőzéssel kezdték, majd 2006-ban teljes gőzzel beindult a saját márkájú pálinkafőzés és a szortiment fölépítése.
 

A zempléni gyümölcsök különlegesen zamatosak, kiemelkedően az a gönci magyar kajszi. A cég elsősorban az egyedi ízvilággal rendelkező gönci barackpálinka előállítására alakult.

 
Amit a gönci kajszibarackról tudni érdemes

 

Magyarországra a törökök révén került, feljegyezték, hogy 1541-ben Tolnában a török flotta hajóiról kajszi oltóvesszők is partra kerültek. Minden bizonnyal ekkor jelent meg a kajszi Magyarországon.
 

A gönci a kajszi egyik legértékesebb változata. Jó termésbiztonságú, könnyen kezelhető fa, amelynek narancsszínben pompázó gyümölcse közepesen nagy, húsos és élénk zamatú. Július közepén érik.
 

A gönci barackpálinkát a Magyar Élelmiszerkönyv védett földrajzi árujelzésű termékei közé sorolja. Vagyis gönci barackpálinkát csak ebben a körzetben lehet készíteni. Fontos tudnivaló, hogy 100 kilogramm gyümölcsből (kajsziból) mindössze maximum 15 liter jó minőségű pálinka nyerhető.
 

A Bestillo természetesen nem állt meg a gönci baracknál. Alig pár év leforgása alatt testre szabott, egyedi termékcsaládot alakított ki. A standardnak számító szilva, vilmoskörte, cigánymeggy mellett igazi ritkaságok is megjelentek az egyre szélesedő palettán: málna, szeder, feketeribizli, birs, kökény.

 

Hogyan készül a Bestillo pálinka?

 

A korszerű technológiával és a modern, fiatalokat megcélzó dizájnnal rendelkező cég hitvallása szerint a pálinka lényege a gyümölcs zamata. Földrajzi és klimatikus adottságainknak hála, nem csak a szőlő, hanem a különböző gyümölcsök is jól érzik itt magukat. A Bestillo csakis Magyarországon termett gyümölcsöt dolgoz fel, legyen az a szelíd málna vagy a zabolátlan kökény.
 

 

Fiatalokat megcélzó dizájn

 

A pálinkafőzde négy pontban foglalja össze a kiváló minőségű pálinka készítésének kritériumait, miszerint első és legfontosabb az alapanyag. Csak egészséges, teljesen érett, íz- és zamatanyagokban gazdag gyümölcsöt dolgoznak fel, melyet gondosan válogatnak, adott esetben tisztítanak.
 

Ebből nagy odafigyelés mellett cefrét készítenek, cefrézéskor a csonthéjas gyümölcsöt magozzák, a bogyós, illetve almatermésűeket darálóval aprítják.
 

A gyümölcs erjesztése fontos és nagy szakértelmet követelő mozzanat. Az irányított erjesztés során dől el, mennyi és milyen intenzív íz- és illatanyag marad a pálinkában.
 

A következő lépés a korszerű és kíméletes lepárlás. A cefréből egy lépcsőben közvetlenül pálinkát állítanak elő. A tornyos (vagy oszlopos) rendszernek köszönhetően a Bestillo pálinkák hallatlanul illatosak. A berendezés lényege az erősítőfeltét, amely a főzőüsthöz csatlakozik, ez a rendszer lelke, ahol a fölszálló gőz mind alkoholosabbá válik, majd a hűtőn átjutva pálinkaként csepeg alá.

 
A lepárlás neuralgikus és egyben a legnagyobb szakértelmet követelő mozzanata az elő- és utópárlat gondos leválasztása a pálinkáról.
 

Ezután már csak a pálinka pihentetése, palackozása vagy adott esetben érlelése van hátra. A lényeg az odafigyelés és tudatosság. Semmit sem bíznak a véletlenre. Ennek köszönhetően a cég pillanatok alatt a pálinkavilág élvonalában találta magát, számtalan elismeréssel és versenyeken elért díjjal a háta mögött.
 

(forrás: www.deluxe.hu)


Kapcsolódó cikkek:

Szóljon hozzá Ön is!

Érdekesnek találta cikkünket? Írja meg véleményét, kíváncsiak vagyunk rá!