Szabolcsi Almapálinka

2009. szeptember 11. KATEGÓRIA: Eredetvédett pálinkák, Pálinkamisterium

Kinyomtatom     Továbbküldöm

almaSzabolcs-Szatmár megye, az ország Észak- Keleti csücske hagyományosan a Kárpát-medence almatermelésének központja. Éghajlata és talajadottságai kitűnő, lédús almafajták termesztését teszik lehetővé. Egyik ilyen fajta a Jonatán, amit már rég elfeledtek a nyugat-európai piacokon, viszont harmonikus savai, utánozhatatlan zamatai miatt az ide települt lé üzemek elsőrangú kedvence.. Minden más almalé ízét ezzel javítják, így nem csoda, ha másik eredetvédett pálinkánk alapanyagát a Jonatán alma szolgáltatja.

Kóstolja meg Ön is a Szabolcsi Almapálinkákat!

 
 Elsőosztályú almából elsőosztályú Szabolcsi Almapálinka!

 

Idared:

idaredEredetvédett pálinkákA Jonathan fajtacsoport tagja. Az USA-ban nemesítették 1942-ben. A Jonathan és a Wagener fajták hibridje. A magyarországi termesztési tapasztalatok alapján jelenleg a Jonathan fő vetélytársa lett. Gyümölcse középnagy vagy nagy (170-200 gramm), lapított gömb alakú, középen hasas, a felületet csaknem egészében élénkpiros mosott fedőszín borítja. Sárgásfehér húsa lédús, nem gyorsan puhuló, de nyomódásra érzékeny. Íze enyhén savanykás, megfelelő cukortartalommal, de aromaszegény. Tárolhatósága kiemelkedően jó, természetes levegőjű tárolóban is eltartható februárig. Koronája minden nehézség nélkül nevelhető, termőkorban kisebb a Jonathanénál. Szedési ideje október eleje.

 

Jonagold:

jonagoldSzedése szeptember végétől október közepéig tart. Nagy, sárga, oldalán narancssárga, pirosas. Lédús, laza húsú, édes-gyengén savanyú. A zamat jobb, mint a delicious fajtáé, magháza kicsi. Erős növekedésű, széles, jól terem az egy és kétéves hajtásokon. Tűzelhalásra nem érzékeny.

 

 

 

Jonathan:

jonathanSzeptember elején-közepén érik. Gyümölcse tetszetős sötétpiros színű, 120-130 gramm tömegű, kiváló ízű, nyomódásra nem nagyon érzékeny. Fája csak középerős növekedéső, könnyen alakítható. Termőrügyeinek számottevő részét középhosszú vesszőkön fejleszti. Az erősebb metszést is jól tűri. Termőképessége igen jó, termőre fordulás után évről évre rendszeresen és jól terem.

 

 

 

Golden delicious:

golden_deliciousJelenleg a világ legelterjedtebb fajtája. Jövőjét tekintve pedig a legstabilabb. Az alapfajta szeptember végén, október elején szüretelhető két menetben. Nagy előnye, hogy zöld, zöldes-sárga és sárga színben is kielégíti a fogyasztók igényeit. A termőhelyhez jól alkalmazkodik, de kiváló minőséget csak megfelelő ökológiai környezetben ad. (kiegyenlített klíma, üde, laza és humuszban gazdag talaj)

 


Kapcsolódó cikkek:

Szóljon hozzá Ön is!

Érdekesnek találta cikkünket? Írja meg véleményét, kíváncsiak vagyunk rá!