Szatmári Szilva Pálinka

2009. szeptember 11. KATEGÓRIA: Eredetvédett pálinkák, Pálinkamisterium

Kinyomtatom     Továbbküldöm

 szatmári szilvaÉvszázadok óta a Szatmár-Beregi táj kiemelkedő híressége, vendégköszöntő itala. Aki ide látogat, legyen az fiatal vagy idős, nem mulaszthatja el ezt a terméket megkóstolni. Az a mondás is járja, hogy aki iszik belőle, minden kortyától egy évvel fiatalabb lesz. A Szatmári szilvapálinkát több szilvafajtából lehet készíteni.

 

 

A Szatmári Szilvapálinkákat az alábbi szilvafajtákból készítik

 

  Besztercei muskotályszilva:
 

Besztercei muskotályszilvaHazánkban ismeretlen helyen, ismeretlen körülmények között állott elő. Gyümölcse színre, alakra és mindenféle felhasználhatóságra egyezik a Besztercei szilvával, de kitűnő muskotályos-bazsalikomos aromájával azt felülmúlja. Ezért is jobb csemege- és lekvárszilva.  Érési ideje szeptember közepe. Fája, termékenysége, kívánalmai megegyeznek a besztercei szilvafáéval.

 

A koronája talán egy kicsit szétterülőbb, míg a besztercei szilvafa koronája inkább ovális alakú. Hazánkból terjedt el külföldön. Bazsalikomszilvának is mondják.

 

 

 

 

 

 Penyigei szilva:
 

Penyigei szilvaEredetvédett pálinkákRégi szatmári fajta, az ártereken, kivadulva nagyobb állományaival ma is találkozhatunk. Szeptember elején érik. Kicsi gömbölyded húsa világossárga, héja liláskék. Magja szintén gömbölyded és nem magvaváló. Cukortartalma magas, így nagyszerű pálinka készíthető belőle, de sokan ebből a fajtából készítenek lekvárt is. Fája igen erős növekedésű, rendkívül bőtermő.
 
 

A Szatmári Szilvából készült pálinkákat Nálunk megveheti!


Kapcsolódó cikkek:

Szóljon hozzá Ön is!

Érdekesnek találta cikkünket? Írja meg véleményét, kíváncsiak vagyunk rá!