Pálinkafogyasztásnak is megvannak a szabályai

2009. augusztus 25. KATEGÓRIA: Gasztronómia, Pálinkapercek

Pálinkafogyasztásnak is megvannak a szabályai Tudta, hogy a pálinkafogyasztásnak is ugyanúgy megvannak a szabályai, sajátosságai? Biztosan sokan látták már, különböző fesztiválokon, televízióban, hogyan is kell kóstolni egy bort. Forgatják a pohárban, megnézik a színét, illatát. Nos, az elkövetkezendő sorokban bemutatjuk, hogy a pálinkát hogyan kell kóstolni.

(tovább…)


Szicsek Prémium Birs pálinka (46%)

2009. augusztus 18. KATEGÓRIA: Pálinkapercek, Termékek és főzdék

Szicsek Prémium Birs pálinkaHagyományos kisüsti eljárással, kizárólag érett, tiszta gyümölcsből készült birspálinka. A Szicsek Pálinkafőzde zászlós pálinkája, nagyon jól kifejezi a főzőmester stílusát. Alapját nagyrészt birsalma, kisrészt birskörte adja.

 

Ízben édeskés, kissé fanyar, erősen emlékeztet a régi idők birsalma sajtjára.

 

Illata a birskörtének köszönhetően enyhén citrusos. Fahordós érlelést nem kapott, így megőrizte friss, gyümölcsös jellegét. Dióval, mandulával készült desszertek kiváló kísérőitala. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 18-20°C.


Ön mennyi szóval tudja másképp mondani azt, hogy pálinka?

2009. augusztus 18. KATEGÓRIA: Kultusz, Pálinkapercek

Ön mennyi szóval tudja másképp mondani azt, hogy pálinka?Járatos a népies elnevezésekben? Ha nem, most megismerheti őket. Tud jobb, különlegesebb megnevezést? Küldje el nekünk! Célunk, hogy egy nagy gyűjteményt állítsunk össze itt a honlapunkon.


 

(tovább…)


Magyar Pálinka Lovagrend Egyesülete

2009. augusztus 10. KATEGÓRIA: Lovagrendek, Pálinkapercek

Magyar Pálinka Lovagrend EgyesületeA Magyar Pálinka Lovagrend Egyesülete 2004-ben alakult meg, azzal a céllal, hogy a minőségi pálinkát megismertesse a világgal. Ezért rendezvényeket szervez és támogat. Népszerűsíti Magyarország gasztronómiáját, a pálinka előállítását, forgalmazását, vendéglátás hírnevét. Kiáll a mérsékelt és kultúrált alkoholfogyasztás mellett, megfelelő irányba változtatja meg a minőségi italfogyasztás fogyasztói szokásait. (tovább…)


Részlet a 2008 december elsején életbelépett pálinka törvényből:

2009. augusztus 10. KATEGÓRIA: Pálinkajog, Pálinkapercek

  • “Pálinkának csak … olyan gyümölcspárlat nevezhető, amelyet Magyarországon termett gyümölcsből – ideértve a gyümölcsvelőt is – készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték. Sűrítményből, aszalványból, szárítmányból készült termék nem nevezhető pálinkának.”
     
  • “Törkölypálinkának csak … olyan törkölypárlat nevezhető, amelyet Magyarországon termett szőlő törkölyéből készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték.” (tovább…)

Tudja Ön, hogy honnan származik a “Pálinkás Jó Reggelt!” köszönésünk?

2009. augusztus 10. KATEGÓRIA: Kultusz, Pálinkapercek

Tudja Ön, hogy honnan származik a “Pálinkás Jó Reggelt!” köszönésünk?Esetleg milyen alkalomkor isszák az emberek a pálinkát? Ez az ital soha nem volt a részeges emberek itala, hanem mindig is a minőséget képviselte, egyedülálló a világban. Ez a miénk, magyaroké! Az emberek pálinkafogyasztási szokásai két csoportba oszthatók. Az egyik csoport, a mindennapi pálinkafogyasztás csoportja, a másik pedig az ünnepi pálinkafogyasztás. (tovább…)


Roston pulykamell mandulás-aszaltszilvás raguval

2009. augusztus 10. KATEGÓRIA: Gasztronómia, Pálinkapercek

Hozzávalók:

  • 80 dkg pulykamell (fűszerezése ízlés szerint sóval, fehérborssal)

 

Mártás:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 24 dkg aszalt szilva
  • 12 dkg mandula (szeletelt)
  • 2 dl száraz fehérbor
  • fél citrom (csak a leve)
  • 0,2 dkg őrölt fahéj (késhegynyi)
  • 0,5 dkg burgonyakeményítő (kávéskanálnyi)
  • Csipet só
  • 4 cl Agárdi szilvapálinka (tovább…)

Agárdi túrós palacsinta

2009. augusztus 10. KATEGÓRIA: Gasztronómia, Pálinkapercek

AGÁRDI TÚRÓS PALACSINTAA hozzávalókból lágy palacsintatésztát készítünk és forró serpenyőben, egy kis zsiradék hozzáadásával palacsintákat sütünk. A tölteléket elkészítjük, a palacsintába halmozzuk, majd felcsavarjuk. Elkészítjük a forró meggyet: a cukrot karamellizáljuk, majd vörösborral felöntjük és beletesszük a meggyet, a diót és a fűszereket, végül keményítővel sűrítjük. Tálaláskor a „V” alakban elrendezett palacsinták közé halmozzuk a forró meggyet. (tovább…)


Gyulai Pálinkafesztivál

2009. augusztus 10. KATEGÓRIA: Fesztiválok, események, Pálinkapercek

Gyulai PálinkafesztiválÁprilis 17-18-19-én került megrendezésre a X. jubileumi Kisüsti Pálinkafesztivál Gyulán. A rendezvényre Ausztráliából is érkezett nevezés. A kiállítók között megtalálhatók voltak az ország összes neves pálinkafőzdéi és bérfőzetői. A nevezett pálinkákat 22 tagú zsűri bírálta március 26-27-28-án, melynek végeredményét április 18.-án hirdették ki a fesztiválon. Több arany, ezüst és bronz érmeket osztottak szét. (tovább…)